Nieuws

December 2022

Op onze website vindt u 2 checks. Een check is een korte vragenlijst van tussen de 20 en 25 vragen. Als u die vragen invult, ontvangt u aan het einde een score. Bij de score vindt u ook tekst en uitleg over wat de score u zegt.

De 2 checks die u gratis kunt invullen op onze homepage zijn: de leefstijl check en de stress check.

Mocht u vragen hebben over de checks of de uitkomsten, dan kunt u mij bereiken via de website bij contact of via info@soffos.eu

Oktober 2022

10 tips om stress te overwinnen

  • Probeer regelmatig te lachen, want lachen is gezond en verdrijft donkere gedachten.
  • Durf regelmatig eens ‘nee’ te zeggen, vooral tegen uzelf, maar ook tegen anderen.
  • Sla geen hulp af. U hoeft niet alles alleen te doen.
  • Plan uw dagtaak, maar zorg dat er nog ruimte is om te ontspannen.
  • Zorg voor goede sociale contacten.
  • Leer bewust omgaan met internet en sociale media en wordt er geen slaaf van.
  • Kweek de gewoonte aan om dagelijks een korte wandeling te maken.
  • Wandelen is ideaal om de slaapkwaliteit te verbeteren.
  • Wees matig met alcohol, nicotine en cafeïne.
  • Eet gezond.

September 2022

Voeding, plantaardige middelen en geneesmiddelen hebben veel gemeenschappelijks

Als apotheker ben ik opgeleid. Tijdens mijn opleiding was er veel aandacht voor plantaardige geneesmiddelen omdat die uiteindelijk de basis zijn van veel huidige geneesmiddelen. Dat betekent dat in planten veel goede, maar ook riskante eigenschappen te vinden zijn. Planten dienen ook als voeding. Op dit moment is er veel belangstelling voor plantaardige diëten, zeker ook omdat die minder vervuilend zijn. Als apotheker en diëtist in opleiding probeer ik mensen zo goed mogelijk te helpen met gezonder ouder te worden. Daarbij speelt naast voeding ook beweging, sociale contacten en stress een belangrijke rol.

Augustus 2022

Gedragsexpertise de sleutel tot effectief leefstijlbeleid


Het belang van een gezonde leefstijl wordt structureel onderbelicht, de coronapandemie maakte dat pijnlijk duidelijk. Er zou veel meer aandacht moeten zijn voor de expertise van gedragsverandering bij een van de grootste maatschappelijke uitdagingen: mensen aanzetten tot een gezonde leefstijl en preventie, juist in tijden van Corona. Al was het maar dat tijdens de crisis ook weer bleek dat mensen informeren of adviseren niet voldoende is als het gaat om effectief beleid. Immers, verandering in leefstijl is gedragsverandering. Daarom roepen twaalf gerenommeerde gedragsexperts op tot actie: zet primair gedragsexpertise in bij de ontwikkeling en implementatie van interventies en beleid op het gebied van leefstijl. Alleen dan halen we ons doel van een duurzaam gezonder Nederland.

Juli 2022

Herken je dit? Er wordt steeds meer van ons gevraagd. We moeten zoveel; onze kinderen opvoeden, werken, voor huis en tuin zorgen enz. We komen nauwelijks toe aan de zorg voor onszelf. Terwijl ook dat heel belangrijk is. Als je geen energie hebt, kost het je veel meer moeite om dat allemaal te doen

We weten dat wat we niet doen, slijt. Als we nauwelijks bewegen, lukt dat steeds slechter. Als we niet gezond eten, lukt ook dat steeds minder goed. Ook de medische zorg ziet dat gebeuren. Daarom is er steeds meer aandacht voor leefstijl. Gelukkig, maar we moeten er wel tijd voor maken. Als we dat niet doen, neemt de kans toe dat we oververmoeid en tenslotte burn-out raken.

We zien dat ook gebeuren. Steeds meer mensen op steeds jongere leeftijd raken als het ware opgebrand. Ze kunnen op enig moment zo vastlopen in de stress van alle dag dat het ze niet lukt om daaruit te komen

Voor veel ouderen geldt dat ze hun leefstijl zullen moeten aanpassen om langer gezond te blijven. Het gaat dan meestal om gewoontes die ze al jaren gewend zijn. Denk aan voeding, beweging, tijdsinvulling en voor jezelf zorgen. Maar hoe doe je dat? Natuurlijk kan je op internet heel veel informatie vinden. Hoe betrouwbaar is die? Kan jij het onderscheid maken? Daar komt bij dat wij zeker niet alles weten, dat inzichten veranderen en bij sommige vraagstukken meerdere antwoorden kloppen.

Als je ondersteuning zoekt om je leefstijl aan te passen zodat je langer gezond kunt blijven kan ik je daarbij helpen.

Wie ben ik? Mijn naam is Marij Schüsler-van Hees. Als apotheker, coach en diëtist in opleiding, heb ik heel veel kennis en ervaring in de gezondheidszorg, die ik graag wil inzetten.

Vanaf 1 september start ik op donderdagavond met de korte cursus “Een gezonde leefstijl”. Daarbij komen alle elementen van een gezonde leefstijl aan bod en er is voldoende tijd voor het stellen van vragen. De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten van 1 uur en kost €90,- per persoon. Het maximum aantal cursisten per cursus is 9, dus als je belangstelling hebt, meld je snel aan. Vol = vol.

Je kunt me ook rechtstreeks mailen: info@soffos.eu 

Juni 2022

Gezond oud: Je kunt er wat aan doen

Prof. dr. Eline Slagboom vertelt over veelbelovend verouderingsonderzoek: straks kunnen we op celniveau zien hoe snel iemand veroudert, en dan medicatie voorschrijven die de veroudering afremmen of mensen helpen met duidelijk haalbare leefstijlveranderingen. Leefstijl gaat wat Slagboom betreft altijd vóór medicijnen. Haar belangrijkste boodschap is dat je op elke leeftijd je eigen verouderingsproces kunt beïnvloeden: “Koester je cellen zoals je kinderen, daar wil je ook alleen het beste voor.”

De twee ouderen die in het Telegraaf-artikel aan het woord komen, geven het goede voorbeeld. Theo (75) uit IJmuiden volgt een strak sportschema en probeert verleidingen te vermijden: “Niet snaaien. Ik kan me ook op de bank gaan zitten volproppen met chocola, maar dan kom ik niet meer overeind.” Leonie (81) uit Leiderdorp heeft wat pech gehad met haar gezondheid en probeert nu actief te blijven, al valt dat in coronatijd niet mee. Ze vindt het ook belangrijk om mentaal fit te blijven: “Met het koppie is niks mis. Ik ga straks op uitzending gemist De Slimste Mens kijken, hersengymnastiek, je moet je brein ook trainen.”

Hebben mensen met obesitas hongerige hersenen?

De hersenen van mensen met obesitas laten veranderingen zien die passen bij “hongerige” hersenen, waarbij voortdurend signalen worden uitgezonden om meer te gaan eten. ‘Deze continue drang om te eten vormt de basis van onze huidige obesitasepidemie’, stelde prof. dr. Mireille Serlie in haar oratie “Hongerige hersenen” op 1 juni. Serlie is hoogleraar inwendige geneeskunde, in het bijzonder voeding en energiemetabolisme aan de Universiteit van Amsterdam.

Mei 2022

Teveel suiker

Suiker is massaal aanwezig in moderne voeding en dranken. Volgens de Wereld GezondheidsOrganisatie wordt in meer dan 60 landen meer dan 100 gram suiker per persoon per dag geconsumeerd, meer dan 4 maal wat de Wereld GezondheidsOrganisatie aanraadt, namelijk 25 gram per persoon per dag. Dat betekent dat het niet zo gek is dat we allemaal dikker en dikker worden in de geïndustrialiseerde wereld waar we ons deze dikmakers kunnen veroorloven.

Wilt u ook iets aan uw lijn doen en minder suiker gebruiken, neem dan contact met mij op. Mogelijk kan ik u helpen.

Oktober 2021

Minder zitten: kom in beweging!

We zitten best wel veel. We doen dan heel gewone dingen: tv kijken, eten, de krant lezen, skypen en gamen. Ook autorijden valt hieronder. Heb je het aantal uren weleens opgeteld dat je dagelijks zit?

  • Je kunt zitten, maar ook liggen, beperken en onderbreken. Een paar tips, je kunt er zelf vast nog wel een paar meer bedenken.
  • Wissel lezen en huishoudelijke klussen af. Verspreid over de dag. Niet alles hoeft in één keer af. Je wisselt zitten en lopen / doen af.
  • Kijk alleen TV als een programma je echt interesseert.
  • Bel je iemand? Dat kan ook staand of lopend. In plaats van de buurvrouw te bellen, kan je er ook even langs lopen.
  • Schilderen of handwerken als hobby is leuk. Maar voor je het weet zit je toch wel lang, vaak in eenzelfde houding. Even tussendoor naar buiten kan ook goed voor inspiratie zijn.
  • Benieuwd hoeveel jij eigenlijk zit?

Februari 2021

Tips voor een gezonde leefstijl Voeg groenten zoals sla, tomaat en komkommer toe aan uw lunch; vervang producten als wit brood en pasta voor hun volkoren varianten; eet fruit in plaats van een koekje en ongezouten nootjes in plaats van chips; drink water in plaats van frisdrank. januari 2021.

Geen tijd Mensen die nu geen tijd hebben voor een gezonde leefstijl zullen uiteindelijk tijd kwijt zijn aan ziekte. (Quote van Dr. Janneke Wittekoek, cardioloog) december 2020

Gezonde leefstijl is nu belangrijker dan ooit. Er moet meer aandacht komen voor het belang van een gezonde leefstijl in coronatijd, schrijven 65 artsen, wetenschappers en bestuurders van gezondheidsorganisaties in een brandbrief aan het kabinet.

November 2020

Van ziekte naar preventie.

Zijn er mensen die eerst ziek willen worden en dan hopelijk genezen kunnen worden? De behoefte om te voorkomen dat je ziek wordt krijgt een steeds hogere prioriteit.

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Corona op dit moment. Laten we met z’n allen afstand houden en zorgen dat we niet ziek worden. De ziekenhuizen liggen in deze tweede golf alweer voller dan goed is. De gewone zorg moet weer worden afgeschaald.

De roep op preventie geldt niet alleen voor Corona, maar veel breder. Bij voorkeur voor alle te voorkomen klachten en aandoeningen. Het is niet voor niks dat leefstijlgeneeskunde zo’n grote vlucht neemt.

Bij preventie zijn er alleen maar winnaars: je wordt niet onnodig patiënt en de kosten van de totale gezondheidszorg worden lager als we allemaal wat meer aan preventie zouden doen.